Leiderschap optima forma

Afgelopen week heb ik een seminar gegeven over mijn boek Succesvol Ondernemen. Een inspirerende middag waarbij de genodigden vol energie de zaal weer verlieten. Als dat kan in pakweg 2 uur tijd, hoe krijg je dat dan voor elkaar als leider van een organisatie?

In deze tijden is het voor veel leiders (en dus ook ondernemers) lastig om zelf goed gemotiveerd te blijven, laat staan dat het lukt om de medewerkers te motiveren. De kwantum fysica leert ons dat als we zelf niet geïnspireerd en gemotiveerd zijn, het ons ook niet gaat lukken om anderen te bewegen dat wel te doen. Alleen enthousiasme (positieve energie) is erg besmettelijk… Negatieve energie is afstotend en zal op den duur desastreuze gevolgen hebben; voor het draagvlak bij uw medewerkers én voor het voortbestaan van uw onderneming.

Het is dus zaak om snel uit de negatieve sfeer te komen. Veel ondernemers die ik begeleid brengen nu naar voren dat als “de handel” weer aantrekt, het ook wel goed met hun zal gaan. Maar hoe gaat de handel aantrekken als uzelf afstotende energie uitzendt? De enige wijze om weer “handel” aan te gaan trekken is door eerst met uzelf aan de slag te gaan. Alleen als u in staat bent om vanuit eigen kracht en vertrouwen te denken en te handelen, kunt u de negatieve spiraal doorbreken.

Wees u daarom altijd bewust van uw gedachten, want uw gedachten creëren uw gevoel. En dat gevoel bepaalt wat u uitzendt; negatieve of positieve energie. Mooier voordoen werkt misschien op korte termijn, besef wel dat u “onderhuids” de ware energie uitzendt en dat die boodschap uiteindelijk zorgt voor aantrekken of afstoten van die “nieuwe handel”.

Succesvol ondernemen begint dus al in uw hoofd. Rest dan ook de vraag:

“Bent u succesvol als u uw doelen behaald of

behaalt u uw doelen omdat u succesvol bént.”

Benno Rijpkema
coach leiderschapsontwikkeling

Auteur: Benno Rijpkema

Als coach en specialist in excellent veranderen ondersteun ik opdrachtgevers op hun weg naar succes. Ik schrijf om mensen te inspireren het maximaal haalbare uit henzelf te halen. Mijn gedachtegoed ligt vast in de boeken die ik uitgeef binnen de MENS-serie: - Succesvol Ondernemen - Maak werk van je dromen - Brokjes inspiratie - Solliciteren! Of eerst aan het werk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s