Als je loslaat, heb je twee handen vrij…

Loslaten van dingen en gedachten is voor velen van ons een bijzonder moeilijk proces. Loslaten in figuurlijke zin betekent dat je oude patronen en denkbeelden loslaat om nieuwe eigen te maken. Loslaten in letterlijke zin betekent je handen (of armen) openen en alles wat je in je handen hebt vrij laten gaan. Mentaal loslaten betekent ook dat jij je hoofd vrij maakt om nieuwe ideeën op te doen.

LoslatenIn jouw hersenen ligt een onnoemelijke hoeveelheid informatie en kennis opgeslagen. Die kennis wordt volgens vaste patronen aangeboord waardoor telkens dezelfde combinaties van informatie tevoorschijn komen. Problemen worden op deze wijze met telkens dezelfde informatie opgelost wat dan ook resulteert in telkens dezelfde soort oplossingen. De enige wijze om andere ideeën naar boven te laten komen is letterlijk afstand nemen en aan andere dingen denken. Er een nachtje over slapen dus. Op deze wijze krijgen de hersenen de kans om nieuwe verbindingen te leggen tussen alle informatie in jouw hersenen, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Als je met een probleem bezig bent en je komt er nog niet helemaal uit, laat je het vaak even rusten. Ga maar eens bij jezelf na. Sta je goed en wel onder de douche, plopt er ineens een briljante oplossing in je hoofd op. Bij veel mensen gebeurt dit per ongeluk. Die momenten van loslaten van het probleem kun je ook heel bewust sturen. Bijvoorbeeld door op vakantie te gaan, telefoon en e-mail uit te doen en te genieten van je vakantie. Maar ook een wandeling met de hond doet wonderen. Belangrijk hierbij is dat je vooral niet aan je werk denkt en vanuit het hier en nu geniet van al het moois om je heen.

Alleen door iets echt los te laten, geef jij je hersenen de kans nieuwe verbindingen te leggen. Geniet daarom met volle teugen van de vakantie!

Auteur: Benno Rijpkema

Als coach en specialist in excellent veranderen ondersteun ik opdrachtgevers op hun weg naar succes. Ik schrijf om mensen te inspireren het maximaal haalbare uit henzelf te halen. Mijn gedachtegoed ligt vast in de boeken die ik uitgeef binnen de MENS-serie: - Succesvol Ondernemen - Maak werk van je dromen - Brokjes inspiratie - Solliciteren! Of eerst aan het werk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s