Gemotiveerd?

Mist bosHet is een mooie winterse dag in december. De mist trekt op en de zon breekt door. Vol goede moed zit ik achter mijn bureau om te gaan werken. Ja, je leest het goed: werken. Zo voelt het ook. De dingen die ik doe, doe ik uit plichtsbesef. Oude patronen komen aan de oppervlakte: je moet werken voor je geld.

Een paar dagen terug heb ik een opdracht terug gegeven omdat die mij meer energie koste dan dat hij opleverde. En daardoor heb ik ineens ruimte gekregen in mijn agenda. Het voelt kaal, mijn agenda staat altijd vol met mooie afspraken en opdrachten. En nu dus even niet, januari gelukkig wel weer. De kramp die ik nu voel is een kramp die gebaseerd is op motivatie: ik moet toch werken voor mijn geld…

Tot ik ineens de ingeving krijg om mijn maatje en coach te bellen. We bespiegelen wat zaken en komen al heel snel tot de conclusie dat ik gemotiveerde acties aan het doen ben. Acties die voorkomen uit gedachten, die gebaseerd zijn op angst. Het voelt als echt werk en het moet. Iedereen die met mij mee is gelopen tijdens de coaching sessies weet beter: deze acties brengen je verder weg bij waar je het voor doet. Die schop had ik even nodig; terug naar de geïnspireerde acties. Ja, ook ik heb zo nu en dan even een coach nodig. Wie niet, zou ik willen zeggen.

Ik besluit onmiddellijk te luisteren naar mijn gevoel: mijn pc uit en met de hond naar het bos. In alle stilte loop ik door het bos en geniet van zon die door de mist heen breekt, de dauwdruppels die van de bomen op mijn hoofd vallen, de knisperende bladeren onder mijn voeten, het ontwijken van de drek in het bos, het ritje naar het bos met de hond achterin. Ik ben er weer! Dit had ik even nodig!

Al wandelend krijg ik de inspiratie om dit artikel te schrijven: hoe kom je van gemotiveerde naar geïnspireerde acties? En waarom zijn die geïnspireerde acties vele malen fijner om te doen dan al die andere acties? 

Gemotiveerde acties
Deze acties doe je ter voorkoming van erger. Ze zijn vaak gebaseerd op (oude) patronen die er met de paplepel in zijn gegoten: met beide benen op de grond blijven staan en je moet werken voor je geld. Ik denk dat iedereen zich hierin wel herkent, al erkennen maar weinig mensen deze patronen. Het hoort toch immers zo?

Gemotiveerde acties zorgen ervoor dat je doet wat de buitenwereld van je verwacht dat je doet. Met andere woorden: deze acties zijn niet uit jou afkomstig, ze zijn afkomstig vanuit de buitenwereld. Je doet ze omdat men verwacht dat jij ze doet; het voelt als moeten.

Deze acties leiden nagenoeg nooit tot succes. Natuurlijk, je doet een hele hoop dingen en je rondt ze misschien ook nog af. Dat kan leiden tot een goed gevoel: ik heb een hoop gedaan! Maar de vraag blijft: heb je nu ook écht succes gecreëerd?

Geïnspireerde acties
Deze acties lijken vanuit het niets uit jezelf op te komen, op momenten dat je er totaal geen rekening mee houdt. Kenmerk van deze acties is dat ze leuk zijn om te doen en dat je er energie van krijgt als je ze doet. Na een dag vol geïnspireerde acties ben je niet moe, je staat te trappelen van ongeduld om door te mogen gaan. Het bruist in je hoofd van de ideeën. En het mooiste is: je doet ze omdat jijzelf wilt dat je ze doet.

Deze acties komen rechtstreeks voort uit jouw droom; wat wil ik bereiken in het leven en waarom ben ik op deze aardbol gekomen? Vragen die heel moeilijk zijn om te beantwoorden, maar essentieel zijn in het met energie doen van jouw acties. 

Hoe kom ik van gemotiveerde acties naar geïnspireerde acties?
Als je het weet lijkt het te eenvoudig voor woorden. Het is een keuze om wel of niet te luisteren naar jouw (onderbuik)gevoel.

Als jij niet in contact staat met jouw gevoel, zul je niet in staat zijn om oude patronen te doorbreken. De oude patronen blijven dwangmatig jouw leven sturen en je boekt de successen die direct het resultaat zijn van jouw dominante denkwijze. Die denkwijze is gebaseerd op beperkende overtuigingen en leveren dus een kijk op het leven vanuit de beperking:

 • Als ik eens genoeg geld heb, dan….
 • Ik kan niet…
 • Ja, maar…
 • Et cetera.

Ze vormen (onbewust) de beren op jouw levenspad en ze weerhouden jou om te kiezen voor jouw succes. Je blijft daarom doen wat de buitenwereld van jouw verwacht dat je doet, zonder dat je hier bijzonder veel plezier uit haalt.

In contact komen met jouw gevoel betekent dat je eerst de keuze moet maken om dit ook écht te willen. Spreek de keuze hardop uit: „Ik kies ervoor om in contact te komen met mijn gevoel!” Als je deze keuze hebt gemaakt en met jezelf hebt afgesproken, ga je trainen, trainen en nog eens trainen. 

Trainen en nog eens trainen
Wat ik mijn coachees adviseer is om eerst te oefenen met de term dankbaarheid; waar ben je gedurende de dag oprecht blij mee? Door elke keer aan het einde van de dag stil te staan en deze zaken te noteren, wordt jouw perspectief steeds meer gericht op zaken waar jij oprecht dankbaar voor bent. Met een beetje oefening zul je snel ontdekken dat het vaak de mooie dingen van het leven zijn, die niet met geld te koop zijn. Maar ook dat het je steeds makkelijker af gaat om die mooie dingen waar te nemen. Je perspectief op het leven is aan het veranderen van half leeg naar half vol.

De volgende stap is om te bepalen – aan de hand van jouw dankbaarheidsmomenten -welke rode lijn in die momenten zit. 

 • Wat precies maakt jou zo dankbaar?
 • Wat wil je dan exact nog een keertje meemaken?
 • En welke acties kun jij doen om dit zelf te realiseren?

Neem de tijd om deze vragen te beantwoorden, want met deze antwoorden kom je dichtbij de beantwoording van de vraag: wat is mijn meest primaire drijfveer in mijn leven? De ervaring die ik heb als coach, is dat dit vaak in de vorm van dienstbaarheid naar anderen toe is. Om je op weg te helpen een paar voorbeelden van mijzelf en mensen die ik gecoacht heb:

 • Ikzelf: mensen helpen hun eigen kracht te ontdekken waarmee zij hún succes kunnen realiseren.
 • Notaris: helpen beschermen van de kwetsbare mensen in de samenleving.
 • Inkoper: samenwerken om voor beide ondernemingen succes te realiseren.
 • Zorgmanager: mensen een thuis geven
 • Leerkracht: kinderen helpen zichzelf te ontdekken: talenten en kracht

Iedere actie die bijdraagt aan het realiseren van jouw primaire drijfveer, levert jou energie op. Door sterk te luisteren naar jouw gevoel, merk je snel welke acties je energie geven of kosten. En voor je het weet ben je jouw drijfveer aan het realiseren.

Tot slot daarom mijn oprechte advies:

ga vanaf nu alleen nog maar acties doen die jou energie opleveren.

Dit artikel heeft mij dit alweer enorm gegeven. Dank je wel voor het lezen.

Benno Rijpkema

Wil je het artikel delen in jouw netwerk of wil je reageren, voel je dan geheel vrij om dit te doen. Laat je het mij dan wel even weten? (bennorijpkema@rilato.nl)

Auteur: Benno Rijpkema

Als coach en specialist in excellent veranderen ondersteun ik opdrachtgevers op hun weg naar succes. Ik schrijf om mensen te inspireren het maximaal haalbare uit henzelf te halen. Mijn gedachtegoed ligt vast in de boeken die ik uitgeef binnen de MENS-serie: - Succesvol Ondernemen - Maak werk van je dromen - Brokjes inspiratie - Solliciteren! Of eerst aan het werk?

Eén gedachte over “Gemotiveerd?”

 1. He benno

  Nu we hebben elkaar vanmiddag kort al even gesproken

  Zoals al gezegd, je stukje was indrukwekkend en treffend

  Lijkt me leuk om in januari een keer te lunchen of op een andere wijze bij te praten

  Voor nu fijne kerstdagen en een gezond en inspirerend 2014 toegewenst

  Groet

  Andre

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s