Groei zet door!

Ik open mijn smartphone en zie het bericht van de NOS: Economische groei zet door. Mijn eerste gedachte is om dit te willen delen met de rest van de wereld en ik twitter het bericht de wijde wereld in. Lang leve social media; ik kan gelijk mijn gevoel delen met iedereen die mij volgt. Gedeelde vreugde is vele malen groter dan alleen vieren. 

Economische groeiGroei betekent heel veel voor onze economie. Het geeft hoop, het haalt mentale blokkades weg, we zien weer vaker de zonnige zijde van wat er gebeurt, en ga zo maar door. Eigenlijk is het in één sleutelwoord te vangen: VERTROUWEN. Nu maar hopen dat het zoveel vertrouwen geeft dat het geld dat in Nederland op alle spaarrekeningen staat, en dat is echt heel erg veel, een beetje gaat rollen. Ik slaak bijna een zucht van verlichting.

Ben je succesvol als jij je doelen realiseert?

Op mijn vraag of je succesvol bent als jij je doelen realiseert, antwoord iedereen deze steevast met “Ja”. Bijna geheel Nederland lijkt zo te denken: we zijn alleen succesvol als we onze doelen realiseren. Als dit zo zou zijn, dan zijn er nu heel veel niet succesvolle mensen. En toch is Nederland een welvarend land met een relatief hoog geluksgevoel. Het zal dus niet alleen afhangen van de doelen die we onszelf stellen.

Of realiseer jij je doelen omdat je succesvol BENT?

Wat doen succesvolle topondernemers? Op basis van mijn onderzoek – dat geleid heeft tot het boek Succesvol ondernemen – zijn topondernemers veel meer bewust van het eigen vermogen (lees: kracht) om succes te creëren. Natuurlijk gaan ze niet als een blinde overal geld inpompen, wat ze wel doen is vertrouwen in hun eigen kunnen. Zij beantwoorden mijn tweede vraag dan ook steevast met Ja: “Of realiseer jij je doelen omdat je succesvol BENT?” Als ik deze vraag aan een willekeurig persoon stel, zie ik snel vraagtekens in de ogen verschijnen.

Jezelf succesvol vinden geeft je nu, op dit moment, direct energie die jouw hersenen de mogelijkheid geven om nieuwe verbanden te leggen. Angst vernauwt en dit werkt door in de hersenen. Je bent alleen nog maar gefocust op datgene waar je angst voor hebt. Adrenaline en cortisol, twee hormonen die het lichaam aanmaakt in stress situaties, doen de rest voor je lichaam: het komt in een noodtoestand. Ik zie het vaak gebeuren bij mensen die dicht voor een deadline zitten: het hart gaat sneller slaan, adrenaline en cortisol wordt meer aangemaakt en je hebt alleen nog maar oog voor die ene taak.

Vertrouwen daarentegen zorgt ervoor dat je adrenaline en cortisolspiegel in het bloed daalt en haalt je lichaam uit een noodtoestand. Daarmee krijgen je hersenen ook weer de ruimte om met andere informatie, die allang opgeslagen ligt in je hersenen, op te pakken en nieuwe verbanden te leggen. En ineens ‘ploppen’ de mooiste ideeën in je hoofd op. Topondernemers vertrouwen zeer sterk op hun eigen kunnen. Ze bekijken de mogelijke risico’s en handelen zo om de risico’s te minimaliseren. En dan gaan ze los, vol vertrouwen in hun eigen vermogen om succes te realiseren.

Hoe kan het wel gaan werken?

Gaat het dan ALTIJD goed met topondernemers? Natuurlijk niet, ze hebben ook hun tegenslagen. En die doen ook pijn, net zoals ieder ander mens dat heeft op deze planeet. Ze gaan wel anders om met de tegenslagen. Waar de gemiddelde mens denkt “Zie je wel, het lukt mij toch niet…”, denkt de succesvolle topondernemer “Oke, op deze wijze lukt het dus niet, hoe kan het wel gaan werken?” Merk je het verschil? De eerste denkwijze leidt tot een conclusie met een dikke punt erachter, einde oefening. De tweede denkwijze leidt tot vervolg: hoe kan het wel gaan werken?

Als het zo simpel is….

Als het zo simpel is, waarom doen meer mensen dat dan niet? Die vraag heb ik mijzelf ook gesteld. Het hangt van vele factoren af waarom mensen denken zoals zij denken en het heeft onder andere met de opvoeding te maken. Als je groot gebracht bent met opmerkingen als “dat lukt je toch niet” of iets van dien aard, dan zit dat diep geworteld in je overtuigingen. Bij iedere mislukking van iets bevestig je deze overtuiging. De keren dat het wel lukt heb je ‘mazzel’ gehad.

We zijn opgegroeid in een cultuur waarin ‘gewoon doen’ de norm is geworden. Alles wat afwijkt is gek. Als we over de oceaan kijken in Amerika, is een faillissement een goed begin. Je leert en gaat door. Hier in Nederland betekent het dat je voor de rest van je leven een stempel mee hebt: niet goed. Ik zeg hiermee niet dat de cultuur in Amerika mijn voorkeur heeft, maar we kunnen wel leren van de goede punten van die cultuur.

Ik wens je bij deze daarom toe veel vertrouwen in je zelf te hebben en vanuit dit vertrouwen datgene te realiseren wat je graag gerealiseerd wilt zien. Kies ervoor om NU al succesvol te zijn. Houd mij op de hoogte van je resultaten, ik ben heel nieuwsgierig wat er op je pad gaat komen.

Benno Rijpkema

 

Ik zou het heel erg leuk vinden als je dit artikel deelt via Twitter, Facebook en Linkedin.
Alvast dank je wel voor het delen.

Auteur: Benno Rijpkema

Als coach en specialist in excellent veranderen ondersteun ik opdrachtgevers op hun weg naar succes. Ik schrijf om mensen te inspireren het maximaal haalbare uit henzelf te halen. Mijn gedachtegoed ligt vast in de boeken die ik uitgeef binnen de MENS-serie: - Succesvol Ondernemen - Maak werk van je dromen - Brokjes inspiratie - Solliciteren! Of eerst aan het werk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s