Betrokken medewerkers door Leiderschap +

Iedereen weet het: betrokken medewerkers maken makkelijker het verschil dan niet betrokken medewerkers. Wat kun je als manager doen om de betrokkenheid te verhogen en zo de prestaties nog verder te verbeteren? Want betrokken medewerkers, dat levert echt wat op!

Opbrengsten van betrokken medewerkers

Uit onderzoek onder een groot aantal Europese bedrijven bungelt Nederland ergens onderaan (plaats 19) met slechts 9% betrokken medewerkers, niet echt iets om trots op te zijn. Denemarken bezet de eerste plaats met 21% betrokken medewerkers.

Betrokken medewerkers leveren meer op: hogere productiviteit, lager ziekteverzuim, minder verloop, minder ‘gezeur’, meer tevreden klanten omdat enthousiaste mensen nu eenmaal aanstekelijk zijn, meer ambassadeurs door die tevreden klanten, en ga zo maar door. Een eindeloos rijtje zou ik hier op kunnen noemen. Het loont dus acties in te zetten die de betrokkenheid van medewerkers verhogen. Een voorzichtige schatting: betrokken medewerkers zijn 10% productiever. Mijn ervaring in de praktijk is dat het vele malen hoger is dan 10%.

Rekenvoorbeeld:

Bedrijf X heeft 50 medewerkers in dienst. De winst van het bedrijf bedraagt op jaarbasis € 1 miljoen. Omgerekend per medewerker: € 20.000,- winst per medewerker.

Als de medewerkers meer betrokken zijn, stel 10%, levert dit direct een hogere winst op:
€ 20.000,- + 10% = € 22.000,-. Bedrijf X kan dus eenvoudig een winst maken van € 1,1 miljoen met dezelfde medewerkers. Een toename van + € 100.000,- op het bedrijfsresultaat door een verhoogde betrokkenheid van de medewerkers.

Leiderschap

Leiderschap, veel managers denken gelijk aan het leiden van anderen. Op zich heel voorstelbaar; in onze maatschappij is dit het meest voorkomende antwoord. Maar ondanks dat dit het meest voorkomende antwoord is, is het dan ook goed? Wat mij betreft NEE: leiderschap begint bij jezelf!

IMG_0526Als leider van een groep mensen ben je in staat om zelf het goede voorbeeld te geven. Dat betekent dat je leider bent van je eigen denken, je eigen houding en uiteindelijk je eigen gedrag. Pas als dat goed in balans is, ben je in staat om leider te zijn voor anderen. En dan bedoel ik leiderschap optima forma. 

Als leider moet je dus eerst goed met jezelf aan de slag. Welke denkpatronen en overtuigingen zorgen ervoor dat ik de houding en het gedrag laat zien die ik nu elke dag laat zien? Is dit inderdaad wat ik wil laten zien als voorbeeld? Of zijn er zaken bij te schaven? Kijk anders ook nog eens naar mijn artikel over aardbeienmanagement

Als je zelf als manager het goede voorbeeld geeft, ben je in staat om met jouw denkwijze, houding en gedrag anderen te inspireren. Dit is een basisvoorwaarde voor goed leiderschap.

Leiderschap +

Als manager doe je er alles aan om medewerkers optimaal te ondersteunen, zodat de medewerkers optimaal productief zijn. Echte leiders zijn dan ook niet te beroerd om die acties in te zetten waarvan de medewerkers blij worden en betrokken raken bij jou als manager en de organisatie.

Een simpele en doeltreffende wijze is om medewerkers vooral blij te maken met zaken waarvan ze oprecht en écht blij worden. Dit vergt enig onderzoek van jou als  manager: je vraagt aan de medewerkers waar jij ze echt blij mee kunt maken. Nu zul je denken: “het eerste waar ze om vragen is meer geld.” Die gaat er absoluut tussen zitten. Weet dan dat meer geld synoniem staat voor zekerheid en erkenning. Meer geld (salaris) komt wel voor op de bekende motivatielijstjes, maar lang niet bovenaan. Oprechte aandacht, een welgemeend compliment en ontwikkelingsmogelijkheden staan vele malen hoger. 

En nu komt het aan op leiderschap met een dikke +: je gaat ook daadwerkelijk die dingen doen waar de medewerkers blij van worden. Je laat ze merken dat jij als manager geen kans onbenut laat om ze blij te maken. Ik beloof niet snel iets, maar in deze garandeer ik het je: de betrokkenheid zal met hele grote sprongen toenemen. En ik vermoed vele malen meer dan die geschetste 10%. En dat tegen een geringe inspanning van jou als manager.

Ik wens jou veel leiderschap + toe.
En lees je dit artikel als medewerker, laat dan je manager dit artikel even lezen. Je zult veel mooie en betrokken dagen tegemoet kunnen zien.

Benno Rijpkema
Rijpkema Advies Groep

 

Benno Rijpkema werkt als coach, adviseur en trainer voor organisaties die de wil hebben om een ontwikkelingssprong te maken richting het realiseren van hun succes. Hiernaast is hij auteur van de boeken in de MENS-serie:
Succesvol ondernemen
Maak werk van je dromen
Brokjes inspiratie
Solliciteren, of eerst aan het werk
Met regelmaat geeft Benno lezingen door het land op congressen, netwerkbijeenkomsten of bij bedrijven.

Auteur: Benno Rijpkema

Als coach en specialist in excellent veranderen ondersteun ik opdrachtgevers op hun weg naar succes. Ik schrijf om mensen te inspireren het maximaal haalbare uit henzelf te halen. Mijn gedachtegoed ligt vast in de boeken die ik uitgeef binnen de MENS-serie: - Succesvol Ondernemen - Maak werk van je dromen - Brokjes inspiratie - Solliciteren! Of eerst aan het werk?

3 gedachten over “Betrokken medewerkers door Leiderschap +”

  1. Hello there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this page to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing! gckffabkcgbd

    Like

Plaats een reactie