Voeding

UnknownAls ik praat over voeding, denkt ieder mens gelijk aan het fysiek eten van een boterham, een lekkere lunch of een avondmaaltijd. En terecht. Stel je voor dat we nu besluiten om de komende drie dagen niks meer te eten, hoe zouden we ons dan voelen?

Ik ga het niet proberen, maar waarschijnlijk enorm hongerig, slap en futloos. Ons lichaam heeft gewoon voeding nodig om te functioneren, elke dag weer. En  bij voorkeur ook in die samenstelling dat alle gezonde voedingstoffen in voldoende mate binnen komen.

Ik kwam op dit onderwerp in een gesprek met een collega. Wij verwonderden ons waarom het zo moeilijk is om het gevoel van flow continu vast te houden. Een moeiteloze staat van zijn waarin alles wat je vastpakt in goud verandert. Waarom heb je altijd weer een moment van hard werken en tegenslagen nodig om tot bezinning te komen en weer te ‘re-connecten’ met jezelf?

Het antwoord blijkt even simpel te zijn als ik al had vermoed: we geven geen dagelijkse voeding aan onze geest om dit vast te houden. Raar maar waar, het lijkt een ondergeschoven kindje. Ons lichaam voeden we keurig elke dag, maar onze geest vergeten we rustig een langere periode. En het dan raar vinden dat je terugzakt uit je flow naar hard werken.

Mijn les uit deze bespiegeling is dat ik elke dag bewust tijd wil vrij maken om mijn geest weer te voeden. Een moment bewust worden van al het moois en daar dankbaar voor zijn. Een moment van bewust doen wat je op dat moment aan het doen bent. Een moment van bewustwording van  omgeving waarin je zit en wat dat met je doet. Een moment van….. En elke keer weer de keuze maken: ben ik bezig met gemotiveerde acties of geïnspireerde acties.

Zal ik dan nooit meer terugzakken nu ik dit weet? Vast wel. Maar dit artikel hang ik op bij mijn bed, in mijn kantoor, in de auto en elke plek waar ik veel vertoef. En ik hoop dat ik dan snel genoeg wakker word om tijdig weer voldoende voeding te geven aan mijn geest.

Ik wens je heel veel geïnspireerde momenten.

Benno Rijpkema
coach, veranderaar en partner Onbezorgd Ondernemen

Auteur: Benno Rijpkema

Als coach en specialist in excellent veranderen ondersteun ik opdrachtgevers op hun weg naar succes. Ik schrijf om mensen te inspireren het maximaal haalbare uit henzelf te halen. Mijn gedachtegoed ligt vast in de boeken die ik uitgeef binnen de MENS-serie: - Succesvol Ondernemen - Maak werk van je dromen - Brokjes inspiratie - Solliciteren! Of eerst aan het werk?

4 gedachten over “Voeding”

 1. Dag Benno,
  Dank voor dit artikel. Het elke dag al opstaan met de juiste mentale voeding in de vorm van mijn eerste gedachten en hier gaandeweg de dag aandachtig voor te blijven, doet inderdaad wonderen… en wat ook van belang is: Je mag hier zoveel van pakken als je maar wilt, zonder het gevaar er dik van te worden.
  Sombere mentale voeding maakt dik, maar het goed spul allerminst.
  Ik wens je een prachtige dag.

  Hans

  Like

 2. Dag Benno

  Allereerst nog even als het nog mag: De allerbeste, inspirerende wensen voor 2016. Dank voor je mooie artikel en ik herken dit zo goed, dat ik al een tijdje probeer net als jij iedere dag even bij mezelf stil te staan. Het is soms lastig maar het werkt! Soms al wandelend, soms op de fiets, soms door gewoon op de bank te zitten, maar toch even stil te staan bij…..

  Hartelijke groet Anneke Bakker

  Like

  1. Anneke, dank je wel voor je reactie en wat mij betreft mag het nog: jij ook de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Prachtig hoe je het hebt verwoord en mooi om te lezen dat je er baat bij hebt. Hoop dat veel mensen jouw voorbeeld gaan volgen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s